Milí naši priaznivci,

ďakujeme Vám za vašu priazeň a tešíme sa na ďalšie stretnutia s Vami!

60

Folklórny súbor Mostár v Brezne sa v roku 2015 dožil 60-tky. Za šesťdesiatimi rokmi pôsobenia sa ukrýva bohatá a zaujímavá história, ktorú začali písať v roku 1955 nadšení milovníci folklóru pochádzajúci z Brezna (Lúčky, Balda, Vrchdolinka, Rohozná) a okolitých obcí (Čierny Balog, Hronec). Základom a prvými členmi súboru sa stala mužská hudobno-tanečná skupina Lúčkári, ktorá pôsobila v Brezne a okolí už rok pred oficiálnym vznikom súboru Horehron, neskôr premenovaného na Mostár. Keďže ľudový spev a tanec boli v tom čase ešte prirodzenou súčasťou života prvých členov, priniesli si do Mostára aj svoje osobné skúsenosti so spontánnymi prejavmi hudobno-tanečného folklóru. Tento potenciál spolu s umeleckými ambíciami vedenia súboru vytvoril v prvých rokoch existencie Mostára základ pre jeho umelecké smerovanie a aj pri javiskovom spracovaní autentických prvkov folklóru - predovšetkým Horehronia a Čierneho Balogu.

Za šesťdesiat rokov pôsobilo v tanečnej, hudobnej a speváckej zložke takmer 500 členov, medzi nimi aj niekoľko výrazných osobností pochádzajúcich z obcí Horehronia (Polomka, Závadka nad Hronom, Heľpa, Pohorelá, Šumiac, Telgárt) a z obcí tzv. Bielych (Bujakovo, Beňuš, Bacúch, Braväcovo) aj Čiernych Handlí (Čierny Balog). Vynikali ako talentovaní tanečníci, muzikanti a speváci, ktorí zaujali publikum svojou osobitou a originálnou interpretáciou, slúžiacou často aj v súčasnosti ako vzor.

Od vzniku Mostára sa všetky generácie snažili prezentovať divákom s láskou a zanietenosťou to, čo mali radi a obetovali pre to kus seba a svojho talentu. Každá generácia bola výnimočná a každá má zásluhu na tom, že svojou interpretáciou a javiskovým stvárnením folklóru prispela k zachovaniu pokladov nášho kultúrneho dedičstva pre nasledujúce pokolenia.


 

 

 

Kto má meniny

včera : Eduard
dnes : Jozef
zajtra : Víťazoslav

Náhodná fotografia

foto_103.jpg