Naše CD

"HORAMI, DOLAMI"

Tak sa nám to nakoniec predsa podarilo. Začali sme nahrávať v marci 2020 s nadšením, že FS MOSTÁR sa dožil 65 rokov a my k tomuto jubileu vydáme CD. Začali sme podľa plánu, ale po celoštátnej karanténe v dôsledku pandémie vírusu COVID-19 sme nahrávanie museli prerušiť. Kvôli mimoriadnym hygienickým opatreniam sme sa nemohli stretávať na skúškach a netušili sme, kedy sa nám nahrávanie podarí dokončiť. Po dobrom zvládnutí pandémie na Slovensku v prvej vlne a uvoľnení mimoriadnych opatrení sme ho nakoniec dokončili v júli a CD nosič HORAMI, DOLAMI prinášame s odstupom 15 rokov po vydaní prvého Mostár hrá a spieva. Vo svojej interpretácii Vám ponúkame piesne z Horehronia, Čierneho Balogu a Pohronskej Polhory, ktoré milovníci ľudovej piesne viac, či menej poznajú. Veríme, že menej známe piesne si obľúbite rovnako ako tie známejšie. Ponúkame Vám aj bonus – koledy z rôznych oblastí Slovenska, ktoré sme s touto zostavou muzikantov a spevákov nacvičili postupne v priebehu uplynulých rokov. Povedali sme si, že by bola škoda nezverejniť z nich aspoň niektoré. Milí priatelia, prinášame Vám piesne, ktoré radi hráme a spievame. Najviac nás poteší, ak si nájdu miesto vo Vašom srdci.

Keďže v súčasnosti stále platia mimoriadne epidemiologické opatrenia, s predajom CD v cene 13,00 € začneme hneď, ako to bude možné. CD bude možné objednať a kúpiť len distribúciou priamo od FS Mostár.

 

Informácie o CD Horami, dolami

CD1 - čas 51:24 (15 skladieb). CD2 – čas 40:11 (10 skladieb).

Vydavateľ: Folklórny súbor Mostár Brezno, dňa 23.12.2020

Hudobné spracovanie: Peter Belko, Stela Ihringová, Ľudová hudba FS Mostár, Martin Tesák

Hudobná a zvuková réžia, strih, mastering: Ján Krnáč

Nahraté a spracované: PostPro Studio

 

 

 


„Folklórny súbor Mostár hrá a spieva“

 

Na nahrávke CD s názvom „Folklórny súbor Mostár hrá a spieva“ sa podieľala Ľudová hudba FS Mostár pod vedením primášov Martina Mateidesa a Jozefa Peruňského. Kvalitné zloženie muzikantov a viacročné ustálené obsadenie sa stalo pre vedenie súboru motiváciou na realizáciu vydania CD nosiča. Termín vydania naplánovalo cieľavedome na rok 2005 - 50 rokov po založení FS Mostár. Toto okrúhle jubileum sa stalo veľkou inšpiráciou pre účinkujúcich nielen pri príprave hudobného materiálu, ale aj pri samotnej realizácii nahrávky viac, či menej známych piesní, ktoré muzikanti a speváci radi interpretujú. Väčšina piesní v podaní účinkujúcich sa spája s Horehroním a obcou Čierny Balog, ale aj s inými regiónmi. K jednotlivým číslam pristupovali s ambíciou jednak čo najvernejšie vystihnúť interpretáciu charakteru regiónu, ale niekedy aj opustiť tradične zaužívané postupy. Okrem zvukovej časti obsahuje CD aj 28 stranovú knižočku so slovenským i anglickým textom a bonus v podobe krátkeho videoklipu s ukážkami tancov. V nahrávkach si môžu poslucháči vypočuť speváčku a etnografku Evu Švajdovú, rodáčku z Budinej, žijúcu v Brezne od roku 1976 a pôsobiacu v Mostári v rokoch 1978 – 1984. Nahrávku zrealizoval na CD aj bývalý spevák súboru Jozef Faško z horehronskej obce Filipovo. Najmladšia sólistka Barbora Bartošová z Podbrezovej naspievala na CD piesne z Horehronia. Speváčka Stela Ihringová pôsobila v Mostári najprv ako cimbalistka, v súčasnosti ako organizačná vedúca a k spievaniu sa vrátila s odstupom času pri príležitosti realizovania jubilejného CD. Z hráčov na ľudové hudobné nástroje má na CD nahrávky na písťalke a fujare Vlado Kysucký a na ústnych harmonikách Ján Weiss a Peter Berčík. Ženská spevácka skupina FS Mostár, ktorá vznikla v roku 2003, si na CD vybrala ľudové piesne z Horehronia a Čierneho Balogu. Mužská spevácka skupina vznikla príležitostne kvôli nahrávke z troch členov ľudovej hudby a dvoch pozvaných spevákov a vybrala si pieseň z Horehronia.

Mostár s radosťou tancuje, hrá a spieva. Výsledok svojich interpretačných schopností ponúka aj prostredníctvom tohto CD, ktoré venuje všetkým svojim poslucháčom pre osvieženie tela a potešenie duše.

 

 

 

Cena CD: 4,5€ ( pri väčšom odbere je cena dohodou)


Odporúčame CD pre podnikateľov ako darček pres svojich obchodných partnerov 
Miesto predaja:
FS Mostár
objednávky: 0908 939 084
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
Turisticko-informačná kancelária Brezno
telefón: 048/6114221

 

 

 

Kto má meniny

včera : Eduard
dnes : Jozef
zajtra : Víťazoslav

Náhodná fotografia

foto_290.jpg